KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Myšlenky a názory 2021 Rok sv. Ludmily 2021 jako symbol mezigenerační spolupráce
Zpět

Rok sv. Ludmily 2021 jako symbol mezigenerační spolupráce

Přidáno 5. 8. 2021
Ilustrační foto

Z litanie ke sv. Ludmile: Matko českého národa,
                                          milá Svatá Ludmilo. 
                                          Oroduj za nás.
 

Před 1100 lety byla na hradě Tetíně úkladně zavražděna kněžna Ludmila. Jistě k tomu přispěla vedle rodinných důvodů i celková politická situace a mocenský zájem našich sousedů o české území. Její ostatky nechal kníže Václav převézt z Tetína na Pražský Hrad a pohřbít slavnostně v Bazilice sv. Jiří, tímto gestem byla podle tehdejších zvyklostí svatořečena. (více Wikipedia)
 
Sv. Ludmila patří mezi významné české svaté a s jejím jménem je spojen rozvoj křesťanství u nás a  upevnění moci Přemyslovců. S manželem Bořivojem byli před r. 885 pokřtěni, sv. Ludmila pravděpodobně na Levém Hradci, kníže Bořivoj dokonce již dříve od  sv. Metoděje na Moravě  a zasloužili se o christianizaci  na našem území. Po smrti svého manžela byla kratší dobu i regentkou,  vychovávala své vnuky v duchu křesťanství. Podle legend jí byla svěřena péče o knížete Václava, kterého na Tetíně vyučovala slovanskému písmu; proslula svou dobročinností.
 
Každému občanovi naší země je známo sousoší sv. Václava  na Václavském náměstí v Praze od sochaře Josefa V.  Myslbeka, které znázorňuje krom  centrální sochy sv. Václava i sochu sv. Ludmily, sv. Vojtěcha, sv. Anežku Českou a sv. Prokopa. Tradice sv. Ludmily přetrvává věky. Na našem území se stavěly kostely zasvěcené její osobnosti; kult sv. Ludmily se odrazil se i v divadelních hrách, literatuře, legendách, pověstech, v hudebních dílech, v sochařství a malířství. Rovněž tisíce žen byly pokřtěny či staly se nositelkami jména Ludmila či Lidmila.
 
Sv. Ludmila je patronkou Čech, vinařů, matek, babiček a křesťanských vychovatelů. Jejím hlavním atributem je stočený závoj nebo šál kolem krku, případně provaz, který drží v ruce. 
 
Na r. 2021 se připravuje mnoho akcí, které nám připomenou výročí smrti sv. Ludmily. Záštitu projektu Sv. Ludmila 1100 let především udělili prezident České republiky Miloš Zeman, Arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka a mnoho dalších, včetně spolku sv. Ludmila z. s. obec Tetín; dále města Beroun, Mělník, Městská část Praha 2 a řada obcí, měst a neziskových organizací.
Z mnoha akcí jmenujme plánované výstavy o sv. Ludmile ve Valdštejnské zahradě, v Palffyho paláci a Národní knihovně, Senátní Konferenci o sv. Ludmile a jejím odkazu dne 14.9., koncert A. Dvořáka Oratorium Svatá Ludmila v katedrále sv. Víta 16.9., národní pouť dne 18.9. na Tetíně, pěší poutní trasy, koncerty, mše svaté, prezentace Zlaté mince s motivem sv. Ludmily, dokumentární film o sv. Ludmile, hudební produkce, slavnostní publikace. sportovní akce aj. (www.svataludmila.cz).
 
Sdružení křesťanských seniorů – SKS se k oslavám odkazu sv. Ludmily připojuje účastí členů na mnoha akcích, a to především na senátní konferenci v Praze a speciální přednáškou k osobnosti sv. Ludmily, kterou přednese prof. Petr Piťha. Doporučujeme návštěvu Tetína u Prahy, nedávno tam vzniklo komunitní centrum, které bude celoročně  poskytovat duchovní zázemí.

Lidmila Němcová, předsedkyně SKS, členka předsednictva RSČR 
autorka přiložené ikony z kurzu ikonopisectví Martina Damiana

https://www.krestanstiseniori.cz/kalendar/2021/konference-o-svate-ludmile