KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 84 - říjen 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 84 - říjen 2013

Přidáno 9. 1. 2014
Vydání č. 84 - říjen 2013
EVROPSKÁ UNIE SENIORŮ (ESU)
 
Senior International (SI)                                Vydání č. 84                                           20. října 2013

Wilfried Martens (77) zemřel - prezident Evropské lidové strany (EVP/EPP) od r.1990, nadšený a bojovný Evropan. Byl 10x předsedou vlády v Belgii a měl rozhodující vliv na integraci Evropy. Vysoké uznání opakovaně projevil působení ESU. Prezident dr. Worms ho nazval ve svém nekrologu otcem, bratrem a přítelem. Jeho odkaz - EVROPA - držet v úctě, ať je naší srdeční záležitostí. Svým nasazením na kongresu EVP v Bukurešti vloni pro osvobození Ukrajinky Julie Timošenkové a dalších politických vězňů, získal Martens srdce mnoha delegátů z celé Evropy, kteří ho znovu zvolili na vedoucí pozici. Také na našem kongresu měl mít projev.
 
"Pro seniorům přátelskou společnost" je vedoucí myšlenkou nastávajícího VIII. kongresu ESU, který se koná 7. a 8. listopadu v bruselském Domě regionů. Při nastávajících volbách má být předáno jiné členské zemi prezidentsví Německa s dr. Bernhardem Wormsem ve vedení a Ingeborg Uhlenbrock jako generální sekretářkou. Když byla po dlouhých přípravách v listopadu 1995 ESU v Bruselu založena, byl Bernhard Worms už jedním z viceprezidentů dr. Stefana Knafla (Rakousko). K spoluzakladatelům ESU patří také současná čestná prezidentka Elisabeth Dispaux-Cornil z Belgie. V roce 2002 rozhodující iniciativou dr. Wormse přijmutá "Magna Charta pro politiku seniorů", je dodnes směrnicí pro členské organizace a všechny, kteří chtějí seniorský svaz založit.
 
Pod dojmem katastrofy na ostrově Lampedusa vyzývá ESU k obnovení rozhodujícího a uceleného jednání EU k řešení utečeneckých a asylových problémů. Nemělo by to být již dále trpěno, vyjádřil dr. Worms, že převaděčské bandy oberou migranty o peníze a ještě jim hrozí utonutí ve Středozemním moři. Smrt tolika lidí v poslední době mluví proti všem ujišťováním o dodržování lidských práv. Výsměch, říká prezident ESU. I Světový den výživy (1.10.) a den "Boje proti chudobě" (17.10.) ho podněcují vymáhat "rozsáhlou solidární pomoc Evropy" pro nedobrovolné migranty z Afriky.
 
Fórum "Občanská společnost východního partnerství" zřídila v Kišiněvě (Moldavie) Tatjana Zelko Minsku (Bělorusko), koordinovala pracovní skupinu "kontakty mezi starými". Jako prezidentka s ESU spojenou seniorskou organizací "Naše generace" sbírala na tomto pracovním poli 5 let zkušenosti. Má v úmyslu nejprve vytvořit a případně zintenzivnit vztahy staré generace všech zemí počítajících se k "východnímu partnerství", vedle Běloruska jsou to: Moldavsko, Ukrajina,Gruzie, Azerbajdžán a Armenie, doufá při tom na podporu ESU. Na konci listopadu se koná ve Vilniusu vrcholná schůzka 6 zemí, spojená s vysokým očekáváním. S dohodou o mezinárodní dopravní síti, která navazuje na stávající spojení v sousedních zemích, vykonali ministři dopravy v Lucemburku 10. října dobrý začátek. Na program jednání má také přijít asociační dohoda EU-Ukrajina.
 
Voliči nad 60 let hlasovali v parlamentních volbách v Rakousku a Německu rozdílně. Se 49 procenty pro CDU/CSU (ženy nad 60 let dokonce 53 procent) vyslovili staří voliči v Německu důvěru Angele Merkel. SPD volilo v této věkové skupině 29 procent. V Rakousku hlasovalo 31 procent starých pro občanskou Lidovou stranu (Volkspartei) vedenou Michaelem Spindeleggerem, který se cítí příslušný k seniorskému svazu ÖSB. Konkurenční SPÖ volilo v této věkové kategorii 34 procent.
 
Dětmi bohaté rodiny v Polsku by měly být podle vůle rolnické strany (PSL) daňově zvýhodněny. V novém stranickém programu, který Janusz Piechocinski, předseda strany a ministr hospodářství, představil 12. října, je také zavedení státní podpory pro matky s nejméně čtyřmi dětmi. ESU doufá, že dojde také k jednání o založení seniorské organizace PSL.
 
Kámen z dómu ve Freiburku předal světící biskup dr. Bernd Uhl 15. října v slavnostní chvíli prezidentovi PSU (Janusz Marszalek) pro "Mírové centrum-vrch vzpomínek a míru" v Osvětimi. Jeden z prvních osvětimských vězňů z r. 1940, dr.Janusz Mlynarski (tehdy mu bylo 17 let), vyjádřil z tohoto podnětu své přesvědčení, že mírové centrum bude "důležitým symbolem světového míru".
 
Impressum: příspěvky směřujte redaktorovi:ulrich.winz@web.de