KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 79 - květen 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 79 - květen 2013

Přidáno 4. 10. 2013 (Administrátor)
Vydání č. 79 - květen 2013

SENIOR INTERNATIONAL- vydání č.79 - květen 2013

Co chce ESU? Za čím stojí? Viceprezidentka Marilles Flemming odpovídá na tyto otázky v magazinu Rakouského seniorského svazu (ÖSB) SIS preambulí ke statutu z r.1995: Vytvoření sjednocené a federativní Evropy," která se opírá o hodnoty svobody, práva, solidarity, odpovědnosti, rovnosti šancí a dodržování základních zásad subsidiarity". K tomu je " důležitá osobní angažovanost občanů". Tyto požadavky jsou pro ESU dále určující.(SIS 11/2013).


Den sv. Jiří nazývaný v Katalánsku " San Jordi" slavili společně účastníci na regionální konferenci Jih v Barceloně. Svátek městského patrona (23.dubna) berou rodiny každý rok jako podnět k oslavě na ulici Rambla Catalunya. Na prodejních stáncích jsou vedle hraček i umělecké předměty, módní šperky a pod. Jsou nabízeny především tradiční dárky tohoto dne: růže pro ženy a knihy pro muže. Na stánku Demokratické unie Catalunyje ( UDC) vítal předseda strany Joseph A. Duran i Lleida delegáty vlastního regionu a stejně tak i delegáty z 9 zemí. Naše generální sekretářka Ingeborg Uhlenbrock poděkovala při této příležitosti všem organizátorům konference, zvláště prezidentovi seniorské organizace Jauma Jané a Regas Graupera, za obsahově bohaté a podnětné dva dny. (Zprávu o konferenci viz : www.euseniorunion.info-/de/activities/conferences.htm
www.seniorenunion-info.de/app/download/7079631375/Regionalkonferenz+Süd+2013.pdf )

Jan Erik Agren se jmenuje nový prezident švédských křesťanských demokratů (KD Senior). Byl luteránským farářem a je zkušeným politikem. Argen pokračuje po Leif Hallbergovi, viceprezidentu ESU, který byl na špici po 6 let, už více nekandidoval a srdečně se rozloučil. Na shromáždění ve Stockholmu, které se také věnovalo 20 leté existenci KD Senior, mluvili ministři pro sociální věci Göran Hägglund ( předseda Křesťansko demokratické strany) a pro děti a seniory Maria Larsson (zástupkyně předsedy strany). (Podrobnosti viz na: www.kristdemokraterna.se/Media/Nyhetsarkiv/Seniorforbundet-firar-20-ar )

Vysokému hodnotovému ocenění, mezitím emeritního papeže Benedikta XVI., se těší projekt " Mírové centrum v Osvětimi/Auschwitz" (Polsko). Říká se to v dopise z Vatikánu z 27.února, že sv.Otec posílá všem, kteří se v tomto díle angažují a toto dílo podporují, " z celého srdce své apoštolské požehnání" a očekává odpovědné úmysly Polské unie seniorů k symbolu porozumění a usmíření.
(Dárcovské konto: BIC PKOPPLPWXXX; IBAN PL 1112 404 155 197 800 103 996 7957; Verwendungszweck:
Peace Mound C. Oswiecim PL /PUS )

Krátce poznamenáno:
-prezident Shimon Peres navštívil 2.května papeže Františka a pozval ho k návštěvě Izraele
-vicepředseda Antonios C. Demetriades(Kypr) byl v dubnu jmenován úřadujícím prezidentem Kyperského seniorského svazu.
-kvůli onemocnění musel bohužel Michail Gorbatschow odříci své, na duben naplánované ocenění CDU-seniorskou unií v Berlíně, sdělil Prof.Dr.Wulff