KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Myšlenky a názory 2019 Interview s paní Věrou Luxovou
Zpět

Interview s paní Věrou Luxovou

Přidáno 15. 4. 2019
Ilustrační foto
Po Sjezdu KDU-ČSL koncem března 2019 jsem položila paní Věře Luxové – dnes již seniorce – několik otázek. Má 6 dětí a 18 vnoučat, je v důchodu a pomáhá rozvrstvené rodině. V oblasti společenské je třeba se zmínit o jejím členství a aktivitách v politické straně KDU-ČSL, ve které působil i její zemřelý manžel dr. Josef Lux, předseda KDU-ČSL.

Koho si představujete pod pojmem aktivní senior?
Aktivní senior se dokáže o sebe postarat a realizovat své další zájmy, které nemohl realizovat při svém zaměstnání, má koníčky. Aktivita však nespočívá v počtu zálib, koníčků. Je třeba najít výzvy, splnit si svá přání, být užitečným a prožívat spokojenost. Aktivita seniorů je různá, záleží např. na materiálním vybavení, na zdravotním stavu, způsobu života, na rodinném zázemí a na vůli jednotlivce. Někdo dává přednost turistice, jiný zahrádce, studiu či péči o vnoučata.
 
Dnes se hodně hovoří o mezigenerační spolupráci, jaký je Váš názor?
Mezigenerační spolupráci je třeba začít budovat v rodině, kde je nejpřirozenější; jsou to především vztahy mezi rodiči a dětmi, vztahy ke starším členům rodiny, kterými jsou prarodiče. Dále bych uvedla sousedské vztahy. Vše se v životě vrátí. Jde o vzájemné pochopení potřeb a vzájemné úcty. Je to o úctě ke stáří a naopak, o oboustrannosti a o vzájemném obohacování.
 
Ptala se: Lidmila Němcová