KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Mezinárodní den seniorů: Je důležité, aby senioři měli co nejjednodušší život a nemuseli bojovat s m
Zpět

Mezinárodní den seniorů: Je důležité, aby senioři měli co nejjednodušší život a nemuseli bojovat s moderními technologiemi

Přidáno 27. 9. 2023
Ilustrační foto
Tiskové zprávy

Mezinárodní den seniorů připadá na 1. října. Senioři byli také hlavním tématem kulatých stolů s názvem Senioři aktuálně, které organizovala poslankyně Nina Nováková (za KDU-ČSL). Jejich účastníkem byla také Rada seniorů, která dostala možnost se do dění v Poslanecké sněmovně po dlouhých letech zapojit. Problémem, na který při setkáních narazili, jsou moderní technologie. Ty totiž život seniorů ovlivňují více a více, a to například v podobě mobilních aplikací potřebných pro nakupování a slevové akce. Senioři s nimi často neumí zacházet, a proto na slevové akce nedosáhnou. Řetězce ale tuto situaci vnímají a chtějí ji řešit. 

„Chtěl bych především poděkovat paní poslankyni Novákové za to, že jsem mohl na kulatých stolech diskutovat o důležitých tématech týkajících se seniorů. Přeji si, aby Poslanecká sněmovna byla místem, které je pro seniory otevřené. Chtěl bych připomenout, že nelze brát seniory jako lidi neaktivní, je mezi nimi totiž mnoho aktivních lidí s velkou částí života před sebou. Jsou aktivními účastníky diskuze a já jsem připraven se debat se seniory účastnit. V dnešní době, kdy vládne kult mládí, je debata se seniory klíčová,” řekl Jan Skopeček (ODS), místopředseda Poslanecké sněmovny.

„Prvního října je Mezinárodní den seniorů a tímto dnem startujeme čtrnáctidenní sérii akcí zaměřených na podporu seniorů. Jedna z nich se bude zabývat  zdravím a prevencí, další setkání se bude týkat participace seniorů ve veřejném životě. V našem světě bohužel převažuje ageismus ve vztahu k předsudkům a k tomu, že senioři jsou někdo, o koho se zkrátka jen musíme nějak postarat. Pokud nebudeme podporovat mezigenerační kohezi, společnost nebude fungovat dobře,” řekla poslankyně Nina Nováková (za KDU-ČSL).

Kulaté stoly budou v Poslanecké sněmovně pokračovat. Jejich další téma představil poslanec Michael Kohajda (za KDU-ČSL). „V rámci série kulatých stolů se mimo jiné věnujeme finančním službám. I proto jsme se rozhodli, že jedním z našich dalších témat bude prevence před jednáním a setkáním se „šmejdy”, kteří ze seniorů podvodně lákají přístupové údaje či jim nepravdivě nabízejí investice. Chceme se seniory a jejich zástupci probrat vše, co je trápí, i to, jakým způsobem přistupovat k finančním službám, aby byly pro seniory lehce srozumitelné a snadněji dostupné. Naším cílem je, aby senioři finanční služby využívali aktivně a rádi,” prozradil  poslanec. 

„Nepamatuji si, že by v minulosti Rada seniorů mohla pracovat ve Sněmovně. Proto moc děkuji paní poslankyni Novákové a panu místopředsedovi Skopečkovi za to, že může být seniorům díky kulatým stolům konečně nasloucháno. I přesto dochází k diskriminaci. Obchodní řetězce ruší tištěné letáky a online letáky na počítači jsou pro seniory těžko dostupné. Dále seniorům vadí, že jim mizí plastové fyzické karty a že některé řetězce mají pouze mobilní aplikace. 97 % seniorů se sice naučilo používat mobilní telefony, nicméně přes 70 % seniorů má mobil tlačítkový, což jim nedovoluje aplikaci používat. Musíme si uvědomit, že ne každý má děti, které jsou ochotny seniorovi s mobilem pomoci. Jeden řetězec mě odkázal na pana Prouzu, se kterým jsme začali hledat způsob, jak seniorům pomoci. Dohodli jsme se, že akci odstartujeme právě ke Dni seniorů,” řekla Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů. 

„Vysoká inflace v uplynulém roce a půl bohužel vedla k omezení pestrosti nákupních košíků, zejména ke snížení prodeje ovoce a zeleniny. Největší propady pestrosti stravování jsme viděli u seniorů, kteří se často snaží šetřit v maximální možné míře nejen kvůli sobě, ale také aby pomohli svým rodinám. Jakékoli zhoršení kvality a pestrosti stravy ale pro seniory znamená větší zdravotní rizika než pro mladší lidí, je proto důležité hledat cesty, jak podpořit jejich zdravé a dostatečné stravování. I proto obchody pravidelně obměňují skladbu slevových akcí a rozšiřují nabídku privátních značek, které garantují nižší cenu při stejné kvalitě,” vysvětluje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Ačkoli naši mobilní aplikaci Lidl Plus senioři dle našich informací užívat umí, hledali jsme způsoby, jak jim umožnit nakupovat se slevou i bez naší aplikace. Zvažovali jsme několik variant a nakonec se rozhodli pro „Akce pro věk 65+“. Symbolicky jsme se rozhodli tuto novinku představit a odstartovat k Mezinárodnímu dni seniorů jako dárek Lidlu i poděkování našim zákazníkům. Poprvé bude tato akce probíhat od pondělí 9. října do neděle 15. října ve všech prodejnách Lidl. O případných budoucích nabídkách budeme zákazníky informovat přímo na našich stránkách či v letáku. Chceme ukázat, že nás názor zákazníků zajímá a snažíme se jim vyjít vstříc,“ vysvětluje jednatel společnosti Lidl Česká republika Vít Pravda.

kategorie Tiskové zprávy