KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Chudoba – téma, o kterém se (ne)mluví
Zpět

Chudoba – téma, o kterém se (ne)mluví

Přidáno 5. 4. 2023
Ilustrační foto
Výzva k předkládání návrhů na udělení ceny „OZVĚNY CHUDOBY“
Praha, 3. 4. 2023 – Chceme podpořit a ocenit publicistiku, která zobrazuje chudobu bez předsudků a s respektem k těm, které postihla, ukazuje mnoho jejích tváří a osvětluje její příčiny. Představuje veřejnosti reálný život lidí v chudobě a v sociálním vyloučení s konkrétními příklady a příběhy. Záměrem je sejmout společenské stigma z těchto lidí. Příspěvky uveřejněné v médiích budou posuzovány porotou složenou výhradně z lidí s osobní zkušeností s chudobou nebo sociálním vyloučením.
 
Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení v ČR (EAPN ČR) ocení publicistické příspěvky v médiích, věnované různým podobám chudoby. Kdokoliv (fyzické i právnické osoby včetně redakcí) může navrhnout publicistické dílo k ocenění. Přihlásit lze příspěvky publikované v českých médiích, které byly v češtině zveřejněny v období od 1. dubna 2022 do 31. března 2023 v České republice.
 
V návrhu na ocenění musí být uvedeno jméno autorky nebo autora, název příspěvku, název a typ média (tištěná média, rozhlas, televize, online média), datum publikování příspěvku (vydání, vysílání nebo online zveřejnění). Příspěvky lze zasílat emailem jako přílohy nebo odkazy ke stažení, nebo poštou jako kopie tištěných příspěvků na poštovní adresu:
EAPN ČR, z.s., Senovážné náměstí 977/24, 110 00 Praha 1
nebo na emailovou adresu: info@eapncr.org
 
Přihlášky příspěvků je nutno doručit nejpozději do 3. května 2023.
 
Cílem ceny OZVĚNY CHUDOBY je propagovat dobrou publicistiku a zpravodajství o chudobě, které odráží různé aspekty chudoby, zachází s lidmi žijícími v chudobě s respektem a zabývá se pozadím a strukturálními příčinami chudoby.
Nejlepší příspěvky budou oceněny na slavnostním předávání cen dne 21. června 2023 od 16 hodin v reprezentačním sále budovy České spořitelny, a.s. v Praze 1 – Staré Město, Rytířská 29.
 
Kontakt: Karel Schwarz, předseda EAPN ČR, z.s., email: predseda@eapncr.org, mobil: 77771663
 
Tento projekt je podpořen Nadací ERSTE.