KDU.breadcrumbs.homeKluby Žďár nad Sázavou Pašijová hra Co se stalo s Ježíšem? - Žďár nad Sázavou - Libušín, 27. 3. 2018
Zpět

Pašijová hra Co se stalo s Ježíšem? - Žďár nad Sázavou - Libušín, 27. 3. 2018

Přidáno 27. 3. 2018
Ilustrační foto

Od r. 1998 se každoročně ve Žďáru nad Sázavou uvádí pašijová hra „Co se stalo s Ježíšem“ (příběh o životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista). Představení se koná v pašijovém týdnu v přírodě, v dětském areálu na Libušíně, za účasti diváků “zblízka i zdaleka”, včetně zahraničí.


Do Žďáru jsem se vydala na pozvání účinkujících členů žďárského seniorského klubu SKS  (Stanislav Kodys, Jaroslav Hulák a další i s rodinami). Přála jsem si shlédnout, jaké představení nadšenci s 200 amatérskými účinkujícími připravili.  Bylo zřejmé, že jedna organizace nemůže představení zvládnout, k farníkům dvou místních farností se přidali studenti Biskupského gymnázia a členové jiných křesťanských i laických organizací. Zásluha patří také vedení města a dalších sponzorů, kteří dobrovolnou iniciativu podporují. Vzhledem k tomu, že hra probíhá v přírodě, pouze rozmary počasí mohou ohrozit její konání. V minulosti kvůli špatnému počasí bylo 3x nutno představení zrušit. Letos jsem měla štěstí. Ačkoli ještě ráno pršelo a prognóza nebyla optimistická, večer bylo sice chladno, ale bez větru a s jasnou oblohou. Velký můj obdiv patřil režisérovi, choreografovi, výtvarníkům, technikům, muzikantům, elektrikářům, návrhářům kostýmů, zvukařům, kulisákům, hasičům, organizátorům a mnoha dalším, které ani nebylo vidět, ale spolehlivě vytvářeli zázemí.  Biskupské gymnázium dalo k dispozici své prostory pro převlékání, maskérnu a občerstvení.
 
Děkuji za silný zážitek především amatérským účinkujícím, kteří se zápalem, hrdostí a odpovědností přispěli k sehrání impozantního a působivého příběhu. Mezi nimi bychom našli zástupce všech generací, muže i ženy - od malého Honzíka až po osmdesátiletého kmeta. Představení bylo výsledkem příkladné mezigenerační spolupráce, každý byl v představení důležitý, svou roli se snažil ztvárnit co nejvěruhodněji. Oblečení do kostýmů bylo promyšleno do nejmenších detailů, se snahou o dobovou čistotu. Společný úkol, místní iniciativa, oživení tradic, vzájemná solidarita – to vše vedlo k mimořádnému výsledku, až pohádkově krásnému.
 
Před zraky několika tisíc diváků se přes 1 hodinu odehrával na velké ploše dramatický příběh Ježíše Krista, určený nejen pro křesťany. Pro všechny přítomné byl také výzvou k zamyšlení, jak dosáhnout obratu v chování a změně životního postoje nás i celé společnosti. Na všech závisí, zda svět bude lepším!
Lidmila Němcová, předsedkyně SKS