KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 50. výročí invaze spojeneckých armád Varšavského paktu do Československa
Zpět

50. výročí invaze spojeneckých armád Varšavského paktu do Československa

Přidáno 24. 8. 2018
Ilustrační foto
Panelová diskuse Magistrátu hl. města Prahy na Staroměstské radnici dne 22. 8. 2018
21. srpna 1968 vstoupila neoprávněně na území Československa spojenecká vojska Varšavské smlouvy s cílem zastavit Pražské jaro - obrodný proces, který ve společnosti probíhal. Prakticky všechny generace vyžadovaly spravedlnost, právo, demokracii, svobodu, otevření se světu. Sen, za kterým stála většina občanů, byl vojenskou silou a politickým nátlakem zlikvidován, nastoupila tzv. normalizace. Československo po dalších více než 20 let zůstalo členem socialistickém bloku, v němž plnilo úkoly ekonomické a politické, opozice byla tvrdě potlačována. Každého člena české společnosti se normalizace dotkla. Někteří emigrovali, velká část se musela podřídit “tvrdému jádru strany”, pouze menší část protestovala a byla tvrdě umlčována. V každém případě zde však najdeme počátky procesu změn, které dovršila teprve sametová revoluce v r. 1989.
 
Dnes si připomínáme osudové okamžiky  české historie. Konají se vzpomínkové akce, semináře, promítají se filmy, organizují se výstavy, rozsáhlou pozornost Pražskému jaru věnují media.
 
22. srpna uspořádal Magistrát hl.m. Prahy na Staroměstské radnici panelovou diskusi k 50. výročí invaze vojsk Varšanské smlouvy do Československa. Učast přijaly významné osobnosti jako radní Jan Wolf, doc.dr. Šebek, JUDr. Marvanová, Mikuláš Kroupa, Vladimír Kučera a další. Cílem bylo nejenom si připomenout významnou událost r. 1968, ale především se zamyslet nad důsledky pro další generace a v neposlední řadě i pro dnešek. Na akci byli pozváni i členové SKS. Je zajímavé, že podle posledního průzkumu 30% mladé české generace neví, jaká historická událost se uskutečnila v r. 1968 a co Pražské jaro vůbec znamenalo. V diskusi zaznělo, že  svoboda a demokracie, které dnes máme, nejsou samozřejmostí, ale že se musíme snažit je upevňovat a kultivovat.
 
Pohledy na Pražské jaro se mohou lišit i různě interpretovat a z tohoto důvodu je nutné, aby se prohloubila spolupráce škol a pamětníků, kteří tuto dobu ještě pamatují. SKS tuto spolupráci  středním školám nabízí a sestavuje seznam osob, které jsou ochotny se besed s mladou generací zúčastnit.
 
Lidmila Němcová